Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
W misce mieszam mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Masło kroję w cieniutkie plasterki i delikatnie mieszam z mąką (nie zagniatam ciasta!). Masło powinno jedynie być oprószone mąką. Jajko miksuję ze szklanką ciepłej wody. Wlewam do miski i delikatnie łączę .
Cias ta nie wyrabiam, tylko robię z niego kulę. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkowuję na prostokąt. Krótsze boki prostokąta zakładam do środka, następnie wszystko składam na pół i wałkuję. Czynność tę powtarzam jeszcze 4 razy. Ciasto składam, zawijam w folię i odstawiam na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkowuję na grubość 10 mm. Wycinam paski o wym. 15x4 cm. Każdy nacinam wzdłuż przez środek (niemal do samego końca) i powstałe 2 węższe paski splatam jak warkocz.
Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia. Smażę na rozgrzanym tłuszczu. Studzę na kratce i lukruję.
<strong>Katarzyna Cukier z Drzewicy</strong>Źródło: Tina