Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajne połączenie pączka i croissanta, ciasto delikatnie się listkuje co sprawia że są lekkie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku a oblane lukrem są idealne. Przepis zaczerpnięty z bloga: Gotuj z Cukiereczkiem.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12538
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1415
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13564
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5719
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12538
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1415
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13564
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5719
Składniki
Masło mrozimy kilka godzin w zamrażalce, następnie kroimy na cienkie plasterki. Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy masło i delikatnie mieszamy by masło obtoczyło się mąką. W ciepłej wodzie roztrzepujemy jajko oraz rozpuszczamy drożdże, wlewamy do mąki i tylko delikatnie łączymy łyżką w kulę pamiętając by masło pozostało w kawałkach. Zostawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, lekko podsypując mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkować w taki sposób, by prostokąt miał dłuższy bok jeden od drugiego. Krótsze boki prostokąta składamy do środka, następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm i kroimy na paski o szerokości 1 centymetra. Pasek składamy na połowę i zaplatamy ze sobą oba końce. Układamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką by podrosły. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier. Mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem i śmietaną. Wyrośnięte pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni z obu stron, do złotobrązowego koloru. Odsączamy na papierowym ręczniczku kuchennym, a następnie obtaczamy w lukrze.