Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na sernik z wykorzystaniem owoców sezonowych.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 754
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1552
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6076
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8922
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 754
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1552
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6076
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8922
Składniki
Wszystkie składniki na spód umieszczamy w miseczce i łączymy mikserem. Ciasto wałkujemy na kształt koła i wykładamy tortownice o śr. 26 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 10 min. Ser razem z cukrem miksujemy, dodajemy ekstrakt oraz mąkę. Następnie śmietanę oraz po jednym jajku. Łączymy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na ostudzony spód. Jeśli używamy dżemu musimy go lekko podgrzać i wystudzić, aby uzyskać płynna konsystencję. Łyżeczką robimy kleksy na wierzchu i nożykiem lub patyczkiem robimy zakrętasy. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. godzinę. Jeśli chcemy, aby sernik był równy możemy go włożyć do naczynia z wodą, musimy pamiętać jednak o tym, aby wcześniej tortownicę zabezpieczyć np. papierem do pieczenia. Ponieważ woda może się dostać do sernika. Sernik po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach. Następnie otwieramy i czekamy kolejne 15 min. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego.