Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser, do przygotowania którego możemy użyć czerstwej chałki, drożdżówki, słodkiej bułki czy nawet bułkowego pieczywa. Wyjdzie smacznie, zapewniam. To idealna opcja na sobotnie śniadanie, z dodatkiem gorącego kakao czy podwieczorek. Zapiekana chałka wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36658
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3701
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 544
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2936
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36658
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3701
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 544
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2936
Składniki
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Jabłko obrać i pokroić w cienkie plastry. Mleko połączyć z jajkami, dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Chałkę pokroić w plastry grubości 1cm. Formę do zapiekania (może być keksówka) wysmarować masłem. Przygotowane kromki, połowę porcji, układać ciasno, nasączyć połową przygotowanego mleka, na nich rozłożyć plasterki jabłka i odsączone rodzynki. Całość oprószyć cukrem i cynamonem, po czym przykryć pozostałymi kromkami chałki. Całość zalać resztą mleka, lekko dociskając kromki chałki, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch zapiekanki posypać łyżką cukru i cynamonu. Chałkę zapiekać 30-35 minut w 180 stopniach (góra, dół).