Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser, do przygotowania którego możemy użyć czerstwej chałki, drożdżówki, słodkiej bułki czy nawet bułkowego pieczywa. Wyjdzie smacznie, zapewniam. To idealna opcja na sobotnie śniadanie, z dodatkiem gorącego kakao czy podwieczorek. Zapiekana chałka wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 828
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1942
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 438
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 828
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1942
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 438
Składniki
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Jabłko obrać i pokroić w cienkie plastry. Mleko połączyć z jajkami, dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Chałkę pokroić w plastry grubości 1cm. Formę do zapiekania (może być keksówka) wysmarować masłem. Przygotowane kromki, połowę porcji, układać ciasno, nasączyć połową przygotowanego mleka, na nich rozłożyć plasterki jabłka i odsączone rodzynki. Całość oprószyć cukrem i cynamonem, po czym przykryć pozostałymi kromkami chałki. Całość zalać resztą mleka, lekko dociskając kromki chałki, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch zapiekanki posypać łyżką cukru i cynamonu. Chałkę zapiekać 30-35 minut w 180 stopniach (góra, dół).