Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser, do przygotowania którego możemy użyć czerstwej chałki, drożdżówki, słodkiej bułki czy nawet bułkowego pieczywa. Wyjdzie smacznie, zapewniam. To idealna opcja na sobotnie śniadanie, z dodatkiem gorącego kakao czy podwieczorek. Zapiekana chałka wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5800
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5800
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1131
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1193
Składniki
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Jabłko obrać i pokroić w cienkie plastry. Mleko połączyć z jajkami, dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Chałkę pokroić w plastry grubości 1cm. Formę do zapiekania (może być keksówka) wysmarować masłem. Przygotowane kromki, połowę porcji, układać ciasno, nasączyć połową przygotowanego mleka, na nich rozłożyć plasterki jabłka i odsączone rodzynki. Całość oprószyć cukrem i cynamonem, po czym przykryć pozostałymi kromkami chałki. Całość zalać resztą mleka, lekko dociskając kromki chałki, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch zapiekanki posypać łyżką cukru i cynamonu. Chałkę zapiekać 30-35 minut w 180 stopniach (góra, dół).