Pyszny deser, do przygotowania którego możemy użyć czerstwej chałki, drożdżówki, słodkiej bułki czy nawet bułkowego pieczywa. Wyjdzie smacznie, zapewniam. To idealna opcja na sobotnie śniadanie, z dodatkiem gorącego kakao czy podwieczorek. Zapiekana chałka wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zapiekana chałka z jabłkiem
Składniki
- 1 chałka
- 2 jajka
- 300ml mleka
- Cukier
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść rodzynek
- 1 jabłko
- Masło
Składniki
- 1 chałka
- 2 jajka
- 300ml mleka
- Cukier
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść rodzynek
- 1 jabłko
- Masło

Etapy przygotowania
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Jabłko obrać i pokroić w cienkie plastry. Mleko połączyć z jajkami, dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Chałkę pokroić w plastry grubości 1cm. Formę do zapiekania (może być keksówka) wysmarować masłem. Przygotowane kromki, połowę porcji, układać ciasno, nasączyć połową przygotowanego mleka, na nich rozłożyć plasterki jabłka i odsączone rodzynki. Całość oprószyć cukrem i cynamonem, po czym przykryć pozostałymi kromkami chałki. Całość zalać resztą mleka, lekko dociskając kromki chałki, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch zapiekanki posypać łyżką cukru i cynamonu. Chałkę zapiekać 30-35 minut w 180 stopniach (góra, dół).

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36222

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2978

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 64
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36222

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2978

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 64


Składniki
- 1 chałka
- 2 jajka
- 300ml mleka
- Cukier
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 garść rodzynek
- 1 jabłko
- Masło
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Jabłko obrać i pokroić w cienkie plastry. Mleko połączyć z jajkami, dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Chałkę pokroić w plastry grubości 1cm. Formę do zapiekania (może być keksówka) wysmarować masłem. Przygotowane kromki, połowę porcji, układać ciasno, nasączyć połową przygotowanego mleka, na nich rozłożyć plasterki jabłka i odsączone rodzynki. Całość oprószyć cukrem i cynamonem, po czym przykryć pozostałymi kromkami chałki. Całość zalać resztą mleka, lekko dociskając kromki chałki, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch zapiekanki posypać łyżką cukru i cynamonu. Chałkę zapiekać 30-35 minut w 180 stopniach (góra, dół).