Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane pomidory"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
W rondlu rozgrzej masło i 2 łyżki oleju, dodaj mąkę, przygotuj jasną zasmażkę. Powoli, cały czas mieszając, dolewaj do niej mleko. Powstały sos doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj śmietanę. Posól i gotuj około 15 minut, aż powstanie gęsty sos.
Piersi kurczaka umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Pokrój mięso na kawałki, obsmaż na reszcie oleju i wrzuć do przygotowanego sosu.
Żółtą paprykę oczyść, pokrój w kostkę i również wrzuć do sosu. Dodaj łyżeczkę marynowanego zielonego pieprzu, łyżkę orzeszków piniowych oraz 2 łyżki startego parmezanu. Sos dopraw solą i pieprzem, podgrzej, zdejmij z ognia i poczekaj, aż trochę wystygnie.
Pomidory opłucz, zetnij czubki. Wydrąż część miąższu z nasionami. Powstałe miseczki napełnij sosem z dodatkami. Pomidory włóż do brytfanny. Zapiekaj 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
czas ok. 60 min; porcja – 310 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety