Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka warzywna"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 197
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 183
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 197
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 183
Składniki
Rozgrzej masło na patelni, oprósz mąką i zasmaż na jasnozłoty kolor. Cały czas mieszając, wlewaj stopniowo zimny bulion (warzywny). Dalej mieszając, doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu ok. 15 min. Dopraw solą i roztartym czosnkiem. Na koniec dodaj śmietanę i ser. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
Brokuły podziel na różyczki, ugotuj w osolonym wrzątku. Odlej na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia. Wymieszaj z osączoną kukurydzą i pokrojoną w kostkę papryką (czerwoną). Dopraw solą.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, przełóż warzywa. Polej sosem. Zapiekaj 15-20 minut w temp. 200 st.
czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 3,40 złŹródło: Świat kobiety