Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z brokułami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 270
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 270
Składniki
Kalafior i brokuł podziel na różyczki, umyj. Marchewki i cukinię pokrój w kostkę a paprykę w szerokie paski. Pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórę.
Do rondla z osolonym wrzątkiem włóż marchewkę. Gdy będzie miękkawa, dodaj różyczki brokułu oraz cukinię i gotuj na małym ogniu ok. 3-5 min (brokuły powinny być lekko twardawe) . Łyżką cedzakową wyjmij brokuły i przełóż je do lodowatej wody. Marchewkę i cukinię osącz na sicie. Do drugiego garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier oraz mleko. Gdy zacznie wrzeć, włóż różyczki kalafiora (dzięki dodatkowi mleka kalafior zachowa biel oraz łagodny smak). Gotuj ok. 10 min, odcedź i ostudź. Wszystkie ugotowane warzywa delikatnie wymieszaj.
W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, bułkę tartą, 5 dag miękkiego masła oraz starty ser i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne dobrze posmaruj łyżką masła, wyłóż ugotowane warzywa i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora oraz paski papryki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 25-30 min.
60 minut. Porcja: 560 kalorii.Źródło: Świat i Ludzie