Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z kaszą"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 112
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 112
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Składniki
Kaszę wsyp do miski i zalej gorą cym bulionem (powinna być w całości zakryta). Przykryj, odstaw na ok. 5 min. aż kasza wchłonie cały płyn. Wymieszaj, dopraw do smaku solą.
Umyte bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na ok. 15 min. Następnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 2 min. Potem dodaj przecier pomidorowy. Mieszając duś ok. 10 min. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
Plastry bakłażana posmaruj niewielką ilością oleju i krótko obsmaż na rozgrzanej patelni. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w ćwiartki.
Żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Na dnie rozłóż 2/3 plastrów bakłażana oraz kaszę. Posyp niewielką ilością startego sera. Następnie rozłóż ćwiartki papryki i polej je sosem pomidorowym. Przykryj pozostałymi plastrami bakłażana i posyp pozostałym serem. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.
80 minut. Porcja: 550 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie