Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z kaszą jaglaną"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 445
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 109
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 445
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 109
Składniki
Kaszę opłucz pod bieżącą wodą i odcedź. Wsyp do osolonego wrzątku (380 ml) i przykryj. Na wolnym ogniu gotuj do miękkości, nie mieszając. Zdejmij pokrywkę i odstaw do odparowania.
Brokuły oczyść i podziel. Głąb pokrój na kawałki. Wsyp wszystko do osolonego wrzątku i krótko gotuj. Odcedź. Z białek i szczypty soli ubij pianę. Ser zetrzyj, a szynkę pokrój w drobną kostkę.
Miękkie masło utrzyj z żółtkami na pianę. Wymieszaj z kaszą jaglaną, brokułami, szynką i połową sera. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz z pianą.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wyłóż kaszę z dodatkami i wstaw do piekarnika (180 st. C) na ok. 20 minut. Wyjmij z piekarnika i posyp pozostałym serem. Piecz jeszcze ok. 10 min, aż ser się rozpuści.
Czas przygotowania: 70 minut 540 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień