Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z pomidorów"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z prze pisem podanym na opakowaniu (powinien pozostać al dente, czyli lekko twardawy). Cebule drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Szczypior umyj, osusz, łodygi pokrój w 5-centymetrowe kawałki. 2 pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do nich czosnek oraz śmietanę, rozdrobnij blenderem. Dodaj suszoną bazylię, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pozostałe pomidory pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pieczarki, smaż aż odparuje cały płyn. Następnie dodaj mięso, mieszając smaż ok. 10 min. Do miski włóż ugo towany makaron, dodaj mięso z pieczarkami. Zalej masą pomidorowo-śmietanową, dokładnie wymieszaj.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Włóż makaron z mięsem. Wierzch posyp startym serem i przy kryj plastrami pomidorów. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia rozłóż łodygi szczypioru.
70 minut. Porcja: 550 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie