Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ziemniaczana liońska"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 827
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 827
Składniki
Ziemniaki pokrój na dość cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój je na ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do temperatury o 200°C. Z gałązki świeżego tymianku oderwij listki.
Duże żaroodporne naczynie lub 4 mniejsze natłuść kawałkiem masła. Resztę masła rozpuść w głębokiej patelni. Wsyp na nią cebulę z listkami tymianku i smaż chwilę, aż cebula nieco zmięknie, ale się nie zrumieni. Następnie dodaj czosnek i chwilę podsmaż razem.
Na dnie naczynia (lub naczyń) do zapiekania rozłóż plasterki ziemniaków, oprósz je solą oraz pieprzem. Na ziemniakach rozłóż warstwę cebuli, na niej – kolejną warstwę ziemniaków, na nich cebulę. Ostatnią warstwę ułóż z plastrów ziemniaków. Zalej masłem, które zostało na patelni z obsmażania cebuli i czosnku. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut.
Jeśli lubisz, około 5 minut przed końcem zapiekania możesz na wierzchu potrawy położyć dodatkowo plasterki sera camembert. Podpiekaj, aż zacznie się lekko rozpływać.
Jeśli lubisz mięso, zapiekankę możesz wzbogacić zesmażonym wędzonym boczkiem.Źródło: Świat kobiety