Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka ziemniaczana liońska"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3585
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 857
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3585
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 857
Składniki
Ziemniaki pokrój na dość cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój je na ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do temperatury o 200°C. Z gałązki świeżego tymianku oderwij listki.
Duże żaroodporne naczynie lub 4 mniejsze natłuść kawałkiem masła. Resztę masła rozpuść w głębokiej patelni. Wsyp na nią cebulę z listkami tymianku i smaż chwilę, aż cebula nieco zmięknie, ale się nie zrumieni. Następnie dodaj czosnek i chwilę podsmaż razem.
Na dnie naczynia (lub naczyń) do zapiekania rozłóż plasterki ziemniaków, oprósz je solą oraz pieprzem. Na ziemniakach rozłóż warstwę cebuli, na niej – kolejną warstwę ziemniaków, na nich cebulę. Ostatnią warstwę ułóż z plastrów ziemniaków. Zalej masłem, które zostało na patelni z obsmażania cebuli i czosnku. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut.
Jeśli lubisz, około 5 minut przed końcem zapiekania możesz na wierzchu potrawy położyć dodatkowo plasterki sera camembert. Podpiekaj, aż zacznie się lekko rozpływać.
Jeśli lubisz mięso, zapiekankę możesz wzbogacić zesmażonym wędzonym boczkiem.Źródło: Świat kobiety