Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ziemniaczana z jajkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Po odlaniu rozgnieć kilkakrotnie przy pomocy tłuczka razem ze śmietaną, kminkiem i łyżką masła.
Ugotowane w drugim garnku marchewki pokrój na ukośne plastry, a groszek odsącz i połącz z pozostałym masłem.
Masę ziemniaczaną włóż do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką.
Formę tortową wysmaruj masłem, wyciśnij do niej ze szprycy cztery ziemniaczane gniazdka. W środek każdego wbij sparzone wcześniej jajko i posyp je solą oraz pieprzem. Dookoła ułóż ugotowane wcześniej warzywa.
Włóż potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz do czasu, aż jajka się zetną. Gotowe danie posyp natką.
Czas: 60 min. 1 porcja = 360 kcalŹródło: Kurier TV