Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ziemniaczana z jajkami"
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8100
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8100
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Po odlaniu rozgnieć kilkakrotnie przy pomocy tłuczka razem ze śmietaną, kminkiem i łyżką masła.
Ugotowane w drugim garnku marchewki pokrój na ukośne plastry, a groszek odsącz i połącz z pozostałym masłem.
Masę ziemniaczaną włóż do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką.
Formę tortową wysmaruj masłem, wyciśnij do niej ze szprycy cztery ziemniaczane gniazdka. W środek każdego wbij sparzone wcześniej jajko i posyp je solą oraz pieprzem. Dookoła ułóż ugotowane wcześniej warzywa.
Włóż potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz do czasu, aż jajka się zetną. Gotowe danie posyp natką.
Czas: 60 min. 1 porcja = 360 kcalŹródło: Kurier TV