Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ziemniaczana z jajkami"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 81
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 81
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Po odlaniu rozgnieć kilkakrotnie przy pomocy tłuczka razem ze śmietaną, kminkiem i łyżką masła.
Ugotowane w drugim garnku marchewki pokrój na ukośne plastry, a groszek odsącz i połącz z pozostałym masłem.
Masę ziemniaczaną włóż do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką.
Formę tortową wysmaruj masłem, wyciśnij do niej ze szprycy cztery ziemniaczane gniazdka. W środek każdego wbij sparzone wcześniej jajko i posyp je solą oraz pieprzem. Dookoła ułóż ugotowane wcześniej warzywa.
Włóż potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz do czasu, aż jajka się zetną. Gotowe danie posyp natką.
Czas: 60 min. 1 porcja = 360 kcalŹródło: Kurier TV