Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekany kalafior

Zapiekany kalafior

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Zapiekany kalafior"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafior podziel na różyczki, oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.

  2. W tym czasie w rondlu lub głębszej patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Cały czas mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj.

  3. Do musztardowej zasmażki stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę (18 proc.). Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.

  4. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze około 10 minut, aż nabierze gęstości oraz kremowej konsystencji. W tym czasie rozdrobnij ser typu feta. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki z gałązek i posiekaj.

  5. Do sosu wsyp posiekaną natkę oraz ser typu feta, wymieszaj starannie i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.

  6. Osączony kalafior rozłóż w formie do zapiekania. Wlej przygotowany sos. Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z bułką tartą. Posyp wierzch dania. Zapiekaj na złoto w 190 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń