Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekany kalafior"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2503
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 236
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 183
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 745
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2503
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 236
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 183
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 745
Składniki
Kalafior podziel na różyczki, oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie, pozostaw różyczki do ocieknięcia.
W tym czasie w rondlu lub głębszej patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Cały czas mieszając, smaż, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj musztardę, wymieszaj.
Do musztardowej zasmażki stopniowo wlewaj mleko, a następnie śmietanę (18 proc.). Cały czas energicznie mieszaj, by w sosie nie powstały grudki.
Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze około 10 minut, aż nabierze gęstości oraz kremowej konsystencji. W tym czasie rozdrobnij ser typu feta. Natkę opłucz, osusz. Oderwij listki z gałązek i posiekaj.
Do sosu wsyp posiekaną natkę oraz ser typu feta, wymieszaj starannie i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej.
Osączony kalafior rozłóż w formie do zapiekania. Wlej przygotowany sos. Ser żółty (np. gouda) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z bułką tartą. Posyp wierzch dania. Zapiekaj na złoto w 190 st.Źródło: Świat kobiety