Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaplataniec drożdżowy, bardzo smaczny placek drożdżowy. Idealny z mlekiem lub kakao.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, żółtka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm z wyłożonym dnem, papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto.
Z ciasta wałkujemy okrągły placek o średnicy 16 cm, Nakładamy na niego plecionkę zrobioną z pasków ciasta i umieszczamy go na środku formy.
Z kolejnego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek, zwijamy go, i układamy go po brzegu formy, nacinamy go co 3 cm nożyczkami i nacięte kawałki przekładamy na przemian, jeden odchylamy w lewo, drugi w prawo i tak aż do końca.
Z kolejnego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek o długości 30 cm a szerokości 10 cm, lekko posypujemy go mąką, składamy wzdłuż na połowę i robimy nacięcia nożyczkami. Pasek rozkładamy do pozycji pierwotnej i lekko go układamy, tak żeby było widać nacięty środek. Przekładamy nacięte miejsca jak pętelki koniec podklejamy pod spód. Rolujemy z pozostałego ciasta wałek o długości plecionki, plecionkę nakładamy na wałek i brzegi paska z plecionką podklejamy do spodu wałka. Wałek z plecionką lekko naciągamy układając go po obwodzie środkowego okręgu z plecionką. Zostawiamy placek na 30 minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
Placek smarujemy rozbełtanym białkiem, środek placka posypujemy czarnuszką i ziarnem słonecznika.
Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut, do ładnego zarumienienia się placka.
Upieczony placek studzimy na kratce.
Ostudzony kroimy i zajadamy popijając mlekiem lub kakao. Smacznego!!!