Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zaprzęg śnieżnych reniferków"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 651
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 224
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 651
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 224
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj cukier puder, zimne masło (lub margarynę) i 1 jajko. Posiekaj ostrym nożem, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią. Ciasto odstaw do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek o grubości około 3 mm. Foremką do ciastek wykrawaj renifery. Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Rozłóż renifery z kruchego ciasta. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Pozostaw do przestudzenia.
Polewę z białej czekolady przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polej nią zwierzaki, odstaw do zastudzenia. Czekoladę deserową (lub ciemną polewę) rozpuść. Użyj do namalowania oczek, pyszczków oraz kopytek. Słodkie renifery podaj na podwieczorek.
15 sztuk, czas ok. 60 min; porcja – 90 kcal, cena 90 grŹródło: Świat kobiety