Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zawijaniec drożdżowy"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 109
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 109
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 77
Składniki
Ok. 90 minut.
Lekko podgrzać 200 ml mleka. Wkruszyć do niego drożdże, rozpuścić, odstawić na kilka minut. Do miseczki wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Zrobić wgłębienie. Wlać do niego mleko z drożdżami. Dołożyć jajko i pokrojone w kawałeczki masło.
Wyrabiać rękami, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miseczki. Wtedy przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Pistacje, migdały i orzechy włoskie posiekać. Odłożyć około 5 dag mieszanki orzechowej, resztę wymieszać ze śmietaną i miodem. Masę podgrzewać przez 2 minuty na dużym płomieniu.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na prostokąt 35x40 cm. Rozłożyć na nim orzechowe nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Placek zwinąć w rulon. Podłużną foremkę posmarować tłuszczem. Przełożyć do niej zawijaniec. Odstawić jeszcze na 30 minut, aby ciasto ponownie podrosło.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 45 minut. Ewentualnie pod koniec pieczenia przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Pozostałą łyżkę mleka utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. Oblać nim wystudzone ciasto. Posypać odłożonymi posiekanymi orzechami.Źródło: Życie na gorąco