Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre ciasto drożdżowe , można robić różne drożdżowki, cynamonki
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1137
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 164
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 211
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1137
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 164
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 211
Składniki
Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku , dodajemy 1 łyżkę cukru , zostawiamy do wyrośnięcia.Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy rozczyn i stopione masło. Dodajemy jajka , żółtko , cukier / reszta /, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie , kroimy i robimy drożdżówki , cynamonki , co komu się podoba .Rozwałkowujemy część ciasta , ja jeszcze smaruję ciasto trochę miękkim masłem , ale nie koniecznie , i kładziemy np. masę serową na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można dodać do masy rodzynki.Zawijamy w rulon i kroimy w plastry grubości np. 2-3 cm.Jeśli chcemy z cynamonem , rozwałkujemy kawałek ciasta , też można lekko posmarować masłem posypujemy dość grubo cynamonem, cukrem , można położyć rodzynki, i tez zwijamy w rulon. Albo robimy jakieś figurki , kwiatki, gwiazdki. Zostawiamy do wyrośnięcia na blaszce. Pieczemy w temperaturze 175-180 *C , około 15-20 min.Jak trochę przestygną , robimy lukier i polewamy. I to wszystko. Smacznego .