Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre ciasto drożdżowe , można robić różne drożdżowki, cynamonki
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22512
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14805
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4595
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44055
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 599
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 601
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22512
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14805
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4595
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44055
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 599
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 601
Składniki
Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku , dodajemy 1 łyżkę cukru , zostawiamy do wyrośnięcia.Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy rozczyn i stopione masło. Dodajemy jajka , żółtko , cukier / reszta /, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie , kroimy i robimy drożdżówki , cynamonki , co komu się podoba .Rozwałkowujemy część ciasta , ja jeszcze smaruję ciasto trochę miękkim masłem , ale nie koniecznie , i kładziemy np. masę serową na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można dodać do masy rodzynki.Zawijamy w rulon i kroimy w plastry grubości np. 2-3 cm.Jeśli chcemy z cynamonem , rozwałkujemy kawałek ciasta , też można lekko posmarować masłem posypujemy dość grubo cynamonem, cukrem , można położyć rodzynki, i tez zwijamy w rulon. Albo robimy jakieś figurki , kwiatki, gwiazdki. Zostawiamy do wyrośnięcia na blaszce. Pieczemy w temperaturze 175-180 *C , około 15-20 min.Jak trochę przestygną , robimy lukier i polewamy. I to wszystko. Smacznego .