Do góry

Desery Przepis na:

Zbożowe ciastka z bakaliami

Zbożowe ciastka z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1973

Dodano:

Odsłon: 1405

Pyszne i pożywne śniadaniowe ciastka.

Składniki

  • na ok. 20 ciastek:
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka płatków żytnich błyskawicznych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ¼ szklanki posiekanej, suszonej moreli
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia.
    Orzechy oraz morele grubo siekamy.

  2. ROBIMY CIASTECZKOWĄ MASĘ
    Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy.
    Jajka roztrzepujemy wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą widelca lub trzepaczki. Do dużej miski wsypujemy płatki, orzechy, suszone owoce oraz sól. Następnie dodajemy płynne masło oraz masę jajeczną i mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy mąkę, ponownie mieszamy przez chwilę, a gdy upewnimy się, że nie widać już grudek surowej mąki, odstawiamy całość na 15 minut. W tym czasie płatki odrobinę zmiękną, napęcznieją i przejdą zapachem masła i wanilii.

  3. ROBIMY CIASTKA
    Nadszedł czas na formowanie ciastek. Dłonie nawilżamy wodą, a następnie z powstałej masy odrywamy niewielkie porcje i robimy z nich zgrabne kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Rozkładamy na blachach i delikatnie spłaszczamy. Pamiętamy oczywiście o tym, aby pomiędzy ciastkami zachować odległości, lecz nie muszą one być znaczące, gdyż ciastka będą raczej napuszały się i rosły w górę, aniżeli rozlewały na boki. Tego rodzaju ciasteczka zazwyczaj rozkłada się na blasze w czterech rzędach po cztery. Wtedy mamy pewność, że się nie posklejają.

  4. PICHCIMY CIASTKA
    Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika na 20 minut. Powinny urosnąć, pięknie się zbrązowić i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciastka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, a ponieważ szybciutko stygną i twardnieją, to możemy je zajadać po 15-20 minutach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń