Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zrodził się już dosyć dawno, gdy miałam nieodpartą chęć na coś słodkiego, a zarazem chciałam zjeść coś zdrowego. Dlatego tłuszczem jest zdrowe awokado, a słodzikiem suszone daktyle. Ten słodki deser do podjadania w pierwotnym przepisie zawiera kakao (2 łyżki), ale z racji tego, że jestem mamą karmiącą nie bardzo mogłam ten składnik dodać. Jednak bardzo zachęcam do jego użycia, bo według mnie wtedy zarówno smakiem jak i kolorem oraz konsystencją przypomina nutellę. Dlatego można śmiało oszukać dzieci i dać im zdrowszą wersję tego masła.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 235
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 235
Składniki
Daktyle wsypujemy do miseczki. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 5 minut. Kolejno przesączamy na sitku i studzimy owoce. Do daktyli dodajemy obrane awokado. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Tak otrzymujemy gotowy do zjedzenia krem.