Do góry

Desery Przepis na:

zdrowe dietetyczne marchewkowe muffinki. Bez glutenu, bez laktozy

zdrowe dietetyczne marchewkowe muffinki. Bez glutenu, bez laktozy

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 3269

Dodano:

Odsłon: 8488

Marchewkowe muffinki to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o zdrowe ciasta. Naprawdę. Delikatne, wilgotne, miękkie, nie za słodkie, proste w wykonaniu, mało kaloryczne a przede wszystkim - zdrowe! Z podanych składników możecie upiec ciasto w tortownicy lub innej małej blaszce.

Składniki

  • 150g szklanki płatków owsianych bezglutenowych lub górskich
  • 400 g szklanki startej marchwi- około 3,5 szklanki
  • 4 jajka - żółtka i białka osobno
  • 2,5 łyżki prawdziwego miodu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 goździki
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.

  2. Płatki owsiane mielimy na mąkę.

  3. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.

  4. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, imbir, sodę oczyszczoną i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy.

  5. Goździki posiekać lub zmielić w młynku do kawy, dodać do masy. Dodajemy 2 łyżki oleju, posiekane orzechy włoskie oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie dość rzadka, wszystko zależy od marchewki - jedna ma więcej soku inna mniej.

  6. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni bez termoobiegu i pieczemy około godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń