Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewkowe muffinki to zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o zdrowe ciasta. Naprawdę. Delikatne, wilgotne, miękkie, nie za słodkie, proste w wykonaniu, mało kaloryczne a przede wszystkim - zdrowe! Z podanych składników możecie upiec ciasto w tortownicy lub innej małej blaszce.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 591
Składniki
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Płatki owsiane mielimy na mąkę.
Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, imbir, sodę oczyszczoną i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
Goździki posiekać lub zmielić w młynku do kawy, dodać do masy. Dodajemy 2 łyżki oleju, posiekane orzechy włoskie oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie dość rzadka, wszystko zależy od marchewki - jedna ma więcej soku inna mniej.
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni bez termoobiegu i pieczemy około godziny.