Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki i przede wszystkim zdrowy deser czekoladowy to świetny podwieczorek dla ciebie i twoich bliskich. Przygotuj trzy kremowe, delikatne warstwy, które po prostu rozpływają się w ustach. Deser można przygotować w wersji wegetariańskiej. Smacznego!
Blender ręczny lub kielichowy
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 193
Składniki
Na początku przygotuj krem czekoladowy. Daktyle przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Kolejnego dnia odcedź owoce. Włóż je do blendera kielichowego i zalej mlekiem (ew. składniki umieść w garnku i przygotuj blender podręczny). Miksuj razem na wysokich obrotach przez kilka minut. Dobrze rozdrobnij orzechy i dorzuć do masy. Wsyp też kakao i miksuj jeszcze chwilę na gładką konsystencję. Przełóż na dno salaterek lub słoiczków i wstaw do lodówki na czas przygotowania kolejnych warstw.
W międzyczasie zabierz się za warstwę malinową. Jeśli używasz mrożonych owoców, poczekaj, aż się rozmrożą. Świeże owoce wypłucz i osusz. Maliny zblenduj dokładnie, a następnie przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Jeśli maliny są kwaśne, dodaj cukier i zmiksuj ponownie. Warstwę malinowego musu przełóż na schłodzony krem czekoladowy i ponownie wstaw deser do lodówki.
Na końcu przygotuj jeszcze piankę, która zwieńczy zdrowy deser czekoladowy. Jeśli masz spieniacz do mleka, po prostu go użyj i tak przyrządzoną piankę przełóż na wierzch. Jeśli nie masz spieniacza do mleka, możesz przelać mleko do słoiczka i energicznie nim wstrząsać przez ok. pół minuty. Po tym czasie możesz podgrzać słoiczek przez pół minuty w mikrofali (uważaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka), a następnie łyżką zdjąć powstałą piankę.
Zdrowy deser czekoladowy z musem malinowym i mleczną pianką możesz jeszcze przyozdobić owocami lub wiórkami czekoladowymi, ale nie jest to konieczne. Smacznego!