Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2575
Dodano: 01.11.2009
Odsłon: 22793
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Cukier i cukier wanilinowy zelmeć na puder.
Rozgrać piekrnik do temperatury: 150 stopni (termoobieg); 160 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Do miski wbić jajka i ubijać je cukrem na puszysty krem.
Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sito. Wlać oliwę i oranżadę po czym zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać przesiane 2 łyżki mąki. Wymieszać łyżką.
Do drugiej częsci dodać przesiane kakao i również wymieszać.
Do formy wlewać na przemian po 3 łyżki ciasto ciemnego i jasnego, zaczynając od jasnego.
Wstawić do piekarnika na 55 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
UWAGI: Zamiast oliwy możemy dać olej słonecznikowy lub rzepakowy.
Przepis pochodzi z książki "Słodkie inspiracje" wydanej przez Vorwerk, został przeze mnie nieco zmieniony.
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

kalahari90 05 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
dzięki za poradę dam znać czy się udało :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 02 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Na prawdę nie wiem, od czego może to zależeć. Mnie zebra zawsze wychodziła, była delikatna i pulchna. Mam propozycję. Wymieszać wszystkie składniki, ale z jajek weź same żółtka. Potem rozdziel masę na dwie części i wymieszać jedną z mąką, drugą z kakao. Z białek ubij bardzo sztywną pianę, podziel na pół i wymieszaj ręcznie z każdym ciastem. Moja Ciocia tak robi i jej się udaje. Pozdrawiam!0 Kto głosował? | Odpowiedz

kalahari90 02 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Super przepis i bardzo smaczne ciasto, ale na 4 próby wyszło mi tylko za pierwszym razem. Nie wiem co robię źle i wstyd się przyznać, ale wychodzi mi zakalec :(. Może ktoś wie od czego to zależy?? Dodam tylko, że wszystkie składniki mieszam dokładnie tak jak jest w przepisie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kalahari90 02 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
super ciasto, ale mi na 4 próby wyszlo tylko za pierwszym razem. Nie wiem co robie źle ale mi również wychodzi zakalec. Czy ktoś wie od czego to może zależeć? Z gówy dziekuję za pomoc.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kiniusia183 08 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
przepis rewelacja, ciasto pyszne :) domownikom bardzo zasmakowało, dodaje do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

magdaniel 12 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Baaaaaardzo mi sie podoba to ciasto musze go koniecznie zrobic!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 12 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Bardzo się cieszę, że smakowała. Ponownie przypominam, że jeśli chcemy możemy dodać olej zamiast oliwy ;D0 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 12 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ciacho przepyszne, robiłam "Zebre" już dwa razy .Przepis jest prosty, czytelny i nietrudny w przygotowaniu ;) Faktycznie oliwa w cieście niewyczuwalna ;) Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

beeata 08 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
piekne ciasto :) pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 12 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Tak jedno na drugim.0 Kto głosował? | Odpowiedz