Do góry

Desery Przepis na:

Zebra czekoladowa

Zebra czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 1652

Dodano:

Odsłon: 14963

Znana wszystkim jednak warta polecenia....

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oranżady
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zebra czekoladowa

Przygotowanie


  1. Żółtka oddzielić od białek ,które następnie ubijam na sztywną pianę dodając cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku i
    stopniowo wsypywać 3 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszać i na przemian dodawać olej i oranżadę.
    Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.
    Tortownicę (ja wykorzystałam z kominkiem)wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą , wlewać łyżką na przemian ciasto białe i ciastociemne.
    Piec 50 minut.
    Polać polewą czekoladową,którą robię z 125 ml śmietanki 30% i tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej.Śmietankę podgrzewam i dodaję połamaną czekoladę,cały czas mieszam.Polewam ciasto.


    Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Michelee 03 listopada 2013 Świetny przepis!Wypróbowałam i wyszło idealnie. Piekłam w 180 stopniach C i musiałam trzymac w piekarniku prawie 20 min. dłużej niż w przepisie. A zamiast oranżady dodałam wodę gazowaną(bo oranżady akurat nie miałam) i tym samym dodałam jedna i 3/4 szklanki cukru zamiast 1. Pierwszy raz robiłam taką polewę i muszę przyznac, ze wyszła super! Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 15 czerwca 2013 Czym można zastąpić oranżadę ? Tutaj, gdzie mieszkam, nie ma takiego napoju.. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 23 maja 2013 Niedawno wyjęłam swoją z piekarnika :) Robiłam z nieco innych proporcji składników, ale zebra zawsze pozostanie zebrą ;) Nie ma prawa się nie udać i zawsze smakuje wszystkim.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 22 maja 2013 Ten przepis znam od dawna, ciasto zawsze się udaję; muszę wypróbować polewę, bo jest ciekawa, a prosta w wykonaniu. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 maja 2013 Może i znana , ale ja nigdy nie robiłam , a teraz widząc twoje ciasto pewnie się skuszę , na razie biorę do książki :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 21 maja 2013 Pięknie wygląda to ciacho. Punkcik i zabieram do książki :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń