Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zebra pod lekką pierzynką"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, wlewaj na zmianę małymi porcjami olej rzepakowy oraz wodę. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta, zmiksuj. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp kakao, zmiksuj.
Wysoką tortownicę natłuść i wysyp tartą bułką. Na środek formy nakładaj na przemian po 2 łyżki masy ciemnej i masy białej. Na koniec delikatnie (jeden raz) zamieszaj masy widelcem. Piecz około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (wbity w babkę na sekundę powinien być suchy). Ciasto wystudź.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując pod koniec cukier puder i wlewając syrop malinowy. Krem wyłóż na ciasto, robiąc łyżką delikatne fale. Polej sosem malinowym.Źródło: Tina