Japońska zielona herbata matcha to świetne uzupełnienie diety, a zarazem wspaniały dodatek do deserów. Obok długiej listy właściwości prozdrowotnych, matcha wyróżnia się wyrazistym smakiem i wyjątkowym, jasnozielonym kolorem, który zawdzięcza specjalnemu sposobowi uprawy. Dostępna w postaci sproszkowanej może posłużyć do aromatyzowania ciast czy kremów, nadając im przy tym naprawdę niezwykłą, intensywną barwę. Oto przepis na ciasto matcha z mascarpone i białą czekoladą.
Zielona królowa - ciasto matcha
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 250 ml maślanki
- 100 ml oleju roślinnego
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 200 g białej czekolady
- sok z 1 cytryny
- cukier puder (do smaku)
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 250 ml maślanki
- 100 ml oleju roślinnego
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 200 g białej czekolady
- sok z 1 cytryny
- cukier puder (do smaku)

Etapy przygotowania
Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm. Natłuść ją i oprósz mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 175°C.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Cały czas miksując, dodaj powoli olej, a następnie maślankę. Zmniejsz obroty miksera. Dodaj stopniowo wszystkie produkty sypkie. Zmiksuj krótko na jednolite ciasto. Przelej je do formy i wstaw do piekarnika na około 40 minut (upiecz do „suchego patyczka”). Gdy ciasto matha przestygnie, podziel je na 3 blaty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Nieco przestudzoną, ale wciąż płynną, wymieszaj z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubij „na sztywno”. Delikatnie połącz z serkiem mascarpone (wymieszaj szpatułką), dodając sok z cytryny i – opcjonalnie – cukier puder. Przełóż kremem blaty i otynkuj ciasto. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto matcha podawaj z sezonowymi owocami.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 62
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 166

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 369
Ostatnio komentowane przepisy
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 62
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 166

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 369



Składniki
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 250 ml maślanki
- 100 ml oleju roślinnego
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki (36%)
- 200 g białej czekolady
- sok z 1 cytryny
- cukier puder (do smaku)
Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm. Natłuść ją i oprósz mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 175°C.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Cały czas miksując, dodaj powoli olej, a następnie maślankę. Zmniejsz obroty miksera. Dodaj stopniowo wszystkie produkty sypkie. Zmiksuj krótko na jednolite ciasto. Przelej je do formy i wstaw do piekarnika na około 40 minut (upiecz do „suchego patyczka”). Gdy ciasto matha przestygnie, podziel je na 3 blaty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Nieco przestudzoną, ale wciąż płynną, wymieszaj z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubij „na sztywno”. Delikatnie połącz z serkiem mascarpone (wymieszaj szpatułką), dodając sok z cytryny i – opcjonalnie – cukier puder. Przełóż kremem blaty i otynkuj ciasto. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto matcha podawaj z sezonowymi owocami.