Do góry

Desery Przepis na:

Zielona szarlotka w galaretkach.

Zielona szarlotka w galaretkach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 24431

Dodano:

Odsłon: 323

Kolorowy, bardzo smaczny deser z bitej śmietany, jabłek i galaretek owocowych.

Składniki

  • biszkopty (kocie języczki)
  • jabłka 2 szt.
  • śmietana 30% 200 ml
  • żelatyna spożywcza 25 gram
  • cytryna 1 szt.
  • galaretka wiśniowa 1 opakowanie
  • galaretka agrestowa 2 opakowania
  • pojemniki po lodach 2 szt.
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Zielona szarlotka w galaretkach.

Przygotowanie

  1. W jednym pojemniku umieszczamy wcześniej przygotowaną galaretkę wiśniową. Pudełko z galaretką wstawiamy do lodówki. Obieramy jabłka, ścieramy na dużych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny. Rozpuszczamy 20 gram żelatyny w 100ml wrzącej wody. Ubijamy zimną śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę,delikatnie mieszamy. Bitą śmietaną z żelatyną zalewamy zastygniętą wiśniową galaretkę oraz drugą połowę śmietany wlewamy do drugiego, pustego pojemnika. Pojemniki wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy galaretki agrestowe w 400 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Ostudzone agrestowe galaretki wlewamy do miski ze startymi jabłkami, mieszamy. Masę jabłkową wlewamy do obu pojemników, równomiernie ją rozprowadzamy. Wierzch pojemników pokrywamy biszkoptami. Tak przygotowane pojemniki zakrywamy pokrywkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy galaretki stężeją, wyjmujemy je z pojemników, kroimy i delektujemy się.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń