Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ciasto biszkoptowe zabarwione młodym jęczmieniem i skarby lasu czyli jagody lub borówki. Wszystko doskonale połączone.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10122
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10122
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1159
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11552
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 563
Składniki
Ciasto. Mąkę mieszamy z młodym jęczmieniem. Całe jaja ubijamy z oboma cukrami do białości, potem powoli dosypujemy suche składniki, mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy równe części i przekładamy do trzech 15 cm tortownic , wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką kukurydzianą. Ciasta pieczemy w 180-170 C do lekkiego przyrumienienia. Studzimy. Owoce płuczemy i osuszamy na sitku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy, gdy będzie sztywna dodajemy cukier, sok z cytryny, jagody i na koniec płynną żelatynę. Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy 2-3 łyżkami konfitury, potem nakładamy kilka łyżek masy. Nakładamy drugi krążek, lekko dociskamy, nadmiar masy rozprowadzamy po bokach ciasta. Przykrywamy konfiturą i masą , identycznie postępujemy z trzecim krążkiem. Po wierzchu rozsmarowujemy ostatnią warstwę masy śmietankowej. Na około torcika układamy chipsy czekoladowe. Chłodną ale jeszcze płynną czekoladą z mlekiem polewamy wierzch torcika. Schładzamy w lodówce kilka godzin.