Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaczana babka z wędlinami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Wędzony boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek i kiełbasę podsmaż na patelni bez tłuszczu. Zdejmij. Na wytopionym tłuszczu zrumień cebulę z czosnkiem. Ostudź.
Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż do miski, odstaw na chwilę. Odlej sok, który puściły.
Do ziemniaków dodaj ostudzoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dodaj żółtka, wsyp kaszę, przypraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek i natkę, wymieszaj.
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem okrągłej formy (26 cm). Piecz ok. półtorej godz. w 180°C. Gorącą babkę polej śmietaną, posyp szczypiorkiem.
<strong>Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie