Do góry

Desery Przepis na:

Ziemniaczana babka z wędlinami

Ziemniaczana babka z wędlinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Ziemniaczana babka z wędlinami"

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 30 dag kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • pół szklanki kaszy manny
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • szklanka śmietany 18-proc
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wędzony boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek i kiełbasę podsmaż na patelni bez tłuszczu. Zdejmij. Na wytopionym tłuszczu zrumień cebulę z czosnkiem. Ostudź.

  2. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż do miski, odstaw na chwilę. Odlej sok, który puściły.

  3. Do ziemniaków dodaj ostudzoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dodaj żółtka, wsyp kaszę, przypraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek i natkę, wymieszaj.

  4. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem okrągłej formy (26 cm). Piecz ok. półtorej godz. w 180°C. Gorącą babkę polej śmietaną, posyp szczypiorkiem.

  5. Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń