Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki i ziemniaki to niedobrana para? Pozwól, że wyprowadzimy cię z błędu. A Wszystko to za sprawą ziemniaczanych pączków Ewy Wachowicz. Ten niezwykły dodatek sprawia, że ciasto staje się delikatniejsze i bardziej wilgotne. Radzimy od razu zrobić podwójną porcję, bo znikają ze stołu naprawdę ekspresowo.
Składniki
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).
Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Źródło: EwaWachowicz.pl