Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaki z szynką pod serową pierzynką"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Szałwię opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Każdy plasterek szynki pokrój na 3 kawałki. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, ew. delikatnie zeskrob skórkę.
Ziemniaki głęboko ponacinaj co ok. 3 mm. Uważaj przy tym, by nie dociąć ziemniaków do końca, bo się rozpadną. W nacięcia włóż listki szałwii oraz kawałeczki szynki. Tak przygotowane kartofelki ustaw w żaroodpornej formie. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę i 15 minut.
W tym czasie żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj go z bułką tartą oraz twarożkiem śmietankowym. Dodaj pieprz do smaku i ew. trochę soli. Jeśli lubisz, do serowego sosu możesz dodać także trochę posiekanej papryczki chili albo ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Ziemniaki posmaruj przygotowanym sosem ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
ok. 90 minut. 1 porcja zawiera 690 kcal.Źródło: Tina