Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziołowe młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34666
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 906
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 341
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3925
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34666
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 906
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 341
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3925
Składniki
Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, dokładnie wyszoruj ostrą ściereczką. Osusz papierowym ręcznikiem, a następnie, każdy z osobna, zawiń w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Zawinięte ziemniaczki ułóż na blasze. Piecz przez 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC.
Upieczone ziemniaczki rozwiń z folii i przełóż do garnka. Dodaj do nich masło, tymianek, rozmaryn, sól. Wstrząśnij, by masło równomiernie oblepiło ziemniaczki. Trzymaj w przykrytym garnku.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i wrzuć czosnek. Wymieszaj i wbij ostrożnie jajka. Posyp je solą i odrobiną pieprzu. Przykryj i smaż 2-3 minuty – białko powinno być ścięte, a żółtko lejące.
Na talerz wyłóż po porcji ziemniaków. Połóż na nich po jednym jajku. Całość posyp pieprzem i listkami bazylii. Natychmiast podawaj.Źródło: Naj