Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zraziki schabowe ze śliwką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Schab umyj, wytrzyj do sucha, rozetnij na płat. Lekko rozbij tłuczkiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, posmaruj mięso. Jagody jałowca utłucz w moździerzu. Posyp nimi schab. Oprósz go także solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Potem potnij w poprzek włókien na szerokie paski.
Na każdym pasku ułóż po 2-3 śliwki. Ciasno zwiń. Zawijaski zepnij wykałaczkami albo obwiąż mocną nitką, aby nie rozpadły się podczas smażenia.
Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż przygotowane zraziki. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron, po czym zmniejsz płomień i smaż jeszcze około 10 minut, aż mięso będzie miękkie.
Gotowe zraziki przełóż na ogrzany półmisek. Udekoruj listkami natki. Podawaj na obiad (z ziemniakami z wody i surówką) lub jako przystawkę (z kawałkiem chrupiącej bagietki).