Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i bardzo puszysta drożdżówka. Idealna na pogodową chandrę. Z kakao smakuje idealnie. Polecam!
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 101
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 511
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17887
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 101
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 511
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17887
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z 2 łyżkami cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Przesianą mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę. Dodać rozczyn, jajka, chwilę wyrabiać i dodać tłuszcz. Wszystko razem wyrobić, w razie potrzeby podsypywać mąką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Wierzch smarować dżemem żurawinowym i posypać lekko bakaliami. Następnie ciasto zwinąć w roladę. Roladę podzielić na kawałki i zwijać w okrąg. Końce zlepić ze sobą (można też lekko skręcić i pozostawić roladki). Drożdżówki układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min.
Wierzch drożdżówek można polać lukrem lub czekoladą bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego!