Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i bardzo puszysta drożdżówka. Idealna na pogodową chandrę. Z kakao smakuje idealnie. Polecam!
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2650
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4607
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102181
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6528
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2650
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4607
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102181
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6528
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z 2 łyżkami cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Przesianą mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę. Dodać rozczyn, jajka, chwilę wyrabiać i dodać tłuszcz. Wszystko razem wyrobić, w razie potrzeby podsypywać mąką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Wierzch smarować dżemem żurawinowym i posypać lekko bakaliami. Następnie ciasto zwinąć w roladę. Roladę podzielić na kawałki i zwijać w okrąg. Końce zlepić ze sobą (można też lekko skręcić i pozostawić roladki). Drożdżówki układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min.
Wierzch drożdżówek można polać lukrem lub czekoladą bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego!