Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i bardzo puszysta drożdżówka. Idealna na pogodową chandrę. Z kakao smakuje idealnie. Polecam!
Pysznie orzechowe ciasto bądź jako jedna z warstw do tortu :)
Odsłon: 209
Bardzo smaczna sałatka z makreli, bo nie tylko tuńczyk jest świetny na sałatk...
Odsłon: 57
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 695
Ciasto czekoladowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Ważne by w ta...
Odsłon: 87
Pyszny początek dnia
Odsłon: 2088
Pysznie orzechowe ciasto bądź jako jedna z warstw do tortu :)
Odsłon: 209
Bardzo smaczna sałatka z makreli, bo nie tylko tuńczyk jest świetny na sałatk...
Odsłon: 57
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 695
Ciasto czekoladowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Ważne by w ta...
Odsłon: 87
Pyszny początek dnia
Odsłon: 2088
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z 2 łyżkami cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Przesianą mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę. Dodać rozczyn, jajka, chwilę wyrabiać i dodać tłuszcz. Wszystko razem wyrobić, w razie potrzeby podsypywać mąką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Wierzch smarować dżemem żurawinowym i posypać lekko bakaliami. Następnie ciasto zwinąć w roladę. Roladę podzielić na kawałki i zwijać w okrąg. Końce zlepić ze sobą (można też lekko skręcić i pozostawić roladki). Drożdżówki układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min.
Wierzch drożdżówek można polać lukrem lub czekoladą bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego!