Do góry

Desery Przepis na:

Zwykłe kruche ciasto z jabłkami

Zwykłe kruche ciasto z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1025 Ocena: 7056

Dodano:

Odsłon: 6350

Jeśli ktoś jest nocnym Markiem jak ja to polecam pieczenie ciast. Jest taki upał że człowiekowi nic się nie chce nie mówiąc o pieczeniu ciast ale wieczorem czemu nie a jeszcze jak nie możemy usnąć to tym bardziej, wtedy wszyscy śpią a my możemy szaleć w kuchni

Składniki

  • 3 i 3 /4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 kostki masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 3 jajka rozmiar L
  • masa jabłkowa :
  • 1,100 kg jabłek 4 duże sztuki,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 77 g każda
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zwykłe kruche ciasto z jabłkami

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajka, wsypać cukier, wlać olejek pomarańczowy lub kto jaki woli i lubi oraz dodać śmietanę i masło o temperaturze pokojowej ( najlepiej gdy masło postoi przez cały dzień w ciepłym miejscu teraz w upały jak znalazł wystarczy postawić na blacie segmentu ). Wszystko wyrabiać tak długo aż połączą się wszystkie składniki a ciasto będzie miało konsystencję mokrego drobnego piasku

  2. Jak już mamy przygotowane ciasto odstawić je aby sobie trochę odpoczęło a w międzyczasie przygotować jabłka ( najlepsze takie które nie są za bardzo soczyste a smak mają gruszkowy ), jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej

  3. Do startych jabłek wsypać suchą przygotowaną galaretkę i całość połączyć za pomocą łyżki tak aby jabłka dokładnie zmieszały się razem z suchą galaretką. Gdy jabłka już przygotowane wtedy ciasto które odpoczywało podzielić na dwie części

  4. Kolejny krok to przygotowanie blaszki wyłożyć ją papierem do pieczenia ale polecam bardziej wysmarować masłem i wysypać bułka tartą ( lecz dużo zależy od blaszki ) blaszka wymiary 33 na 22. Do przygotowanej blaszki przełożyć jedną połowę ciasta ( można sobie pomóc za pomocą namoczonych rąk ) ciasto po nakłuwać widelcem, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka z galaretką na jabłka położyć drugą połowę ciasta rozciągając po całości również za pomocą mokrych rąk

  5. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta, 10 minut przed końcem pieczenia można posypać czterema łyżeczkami cukru kryształ lecz można pominąć ( ja myślałam że cukier się rozpuści ). Upieczone ciasto jeśli pieczone w nocy pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki aby jabłka się ścięły

  6. Po schłodzeniu ciasta w lodówce możemy się zajadać z koleżanką pijąc kawę ciasto jest idealne nie za słodkie takie w sam raz no i oczywiście bardzo kruche aż rozpada się w ustach, a smak ciasta jest podobny do dobrych ciasteczek. Jeśli lubicie mniej słodkie ciasta to akurat te jest idealne

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń