Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z żurawiny idealna do serów i potraw z mięsa Osobiście lubię ją jako dodatek do wołowiny albo mięsa z indyka
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 348
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3940
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 348
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3940
Składniki
Świeżą żurawinę należy najpierw przemrozić. Potem rozmrażam przepłukuję i wkładam do rondelka i podlewam ją niewielką ilością wody tak ok pół szklanki. Kiedy żurawina się gotuje obieram gruszki i kroję w kostkę. Następnie przekładam do rondelka dodaję szklankę wody pół szklanki cukru patyczek cynamonu gwiazdki anyżowe i to gotuję do momentu aż gruszki zrobią się szkliste albo po prostu miękkie. Kiedy żurawina już jest prawie rozgotowana dodaję gruszki z syropem tylko wcześniej wyciągam anyż goździki i patyczek cynamonu (nie lubię potem niespodzianek ) Na koniec doprawiam miodem i cynamonem w proszku. Wszystkie dodatki typu cukier cynamon myślę że każdy powinien dodawać według swojego smaku :) Należy pamiętać żeby żurawinę mieszać bo lubi się przyłapać do spodu rondla.
Przekładam gorący do małych słoiczków które pasteryzuję.