Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku, wędzona metodą w garnku, suszona. Kiełbasa suszona w temperaturze 6-8 stopniach Celsjusza 14 dni.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 134
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3804
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 241
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 215
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 134
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3804
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 241
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 215
Składniki
Peklowanie: Rozdrobnione mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Rozdrabnianie: mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.
Nadziewanie: Farszem napełniamy ścisło osłonki tworząc małe krążki kiełbasy. Osadzanie: Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy kilka godzin, możemy osuszyć wentylatorem. Do wędzenia w garnku kiełbasy muszą być ładnie osuszone.
Wędzenie: Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Parzenie: Uwędzone kiełbasy parzymy w temperaturze 75 stopni 25 minut.
Studzenie i podsuszanie: Po parzeniu studzimy i podsuszamy powieszone na kiju. Kiełbasę suszymy w temperaturze 6-8 stopniach Celsjusza przez 14 dni. Smacznego!!!