Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolicie swojskie makarony do rosołu czy jednak kupny? U mnie zależne jest to od stanu zdrowia ale szczerze swojski jest pyszniejszy i dość szybko się go wykonuje
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 196
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3981
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 355
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 923
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 196
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3981
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 355
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 923
Składniki
Do miski wsypać mąkę pszenną, wbić całe jajko, wsypać sól oraz kurkumę i wlać ciepłą przegotowaną wodę. Całość wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, następnie wlać olej i nadal wyrabiać do całkowitego wchłonięcia przez ciasto dodanego oleju. Gotowe elastyczne ciasto pozostawić pod ściereczką aby chwilę odpoczęło
Jak już ciasto odstało swój czas około 5 minut wtedy na stolnicę wysypać dość obficie mąką wyłożyć przygotowane ciasto na makaron, obsypać je mąką a następnie rozwałkować dość cienko. Rozwałkowany placek znowu posypać obficie mąką i zwinąć w dowolnej wielkości rulon
Przygotowany rulonik z ciasta kroić nożem na dowolnej wielkości paski, rozwijając kłaść z boku. Jak już mamy pokrojony cały rulon w makaron wtedy obsypać go mąką i dokładnie prze ruszać ręką aby się nie skleił, w międzyczasie do garnka wstawić wodę posolić ją i zagotować
Jak już woda w garnku z solą się zagotuje przełożyć przygotowany makaron jak się zagotuje zmniejszyć ogień a w czasie gotowania się na wolnym ogniu już z makaronem wlać łyżkę oleju i gotować przez pięć minut co jakiś czas mieszając aby makaron nie przystał do dna garnka. Po ugotowaniu przelać na durszlak i przelać zimna wodą aby makaron się zahartował
Gotowy swojski makaron z kurkumą podałam ze świeżo ugotowanym rosołem ze swojskiej gęsi a właściwie gotowany na gęsich udach ponieważ z porcji rosołowych gotowałam ostatnio czarninę. Jejku smak rosołu ze swojskiego drobiu jest o niebo smaczniejszy i tłustszy niż z kupnego kurczaka a do tego o wiele zdrowy z mięsa swojego drobiu