Do góry

Dodatki Przepis na:

Ajvar

Ajvar

Autor:

Przepisów i artykułów: 2123 Ocena: 47377

Dodano:

Odsłon: 4886

Przepyszny sos z bakłażana i papryki ,który przywędrował do Polski z Bałkanów.

Składniki

  • duży bakłażan
  • 3 duże papryki
  • ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól ,pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Umytego bakłażana i papryki kładziemy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do momentu ,kiedy papryki sczernieją. Naczynie wyjmujemy z piekarnika i owijamy papierem do pieczenia. Odstawiamy na kwadrans ,po czym obieramy ze skórki warzywa ,z papryk usuwamy nasiona. Cały miąższ ubijamy tłuczkiem do ziemniaków ,dodajemy czosnek ,oliwę i sok z cytryny ,dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń