Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Chciałabym Was dzisiaj namówić do przygotowania pysznego sosu, który pochodzi z kuchni bałkańskiej. Jest bardzo paprykowy i bardzo pomidorowy. Gęsty, esencjonalny, pachnący – idealny do mięs. Smakuje tak dobrze, że ja wyjadałam go łyżką prosto ze słoika. Można też nim posmarować kromkę chleba – smakuje równie rewelacyjnie!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29205
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9028
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29205
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9028
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Składniki
Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję na pół. Te połówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni pod sam grill. Skórka się opali i będę ją mogła zdjąć.
Gdy papryki siedzą w piekarniku ( aż skórka zacznie ciemnieć), ja sparzam w tym czasie pomidory i obieram ze skórki. Gorące papryki przekładam do metalowej miski i przykrywam talerzem. Zostawiam je tak na 20 minut. W ten sposób skórka zejdzie jeszcze łatwiej.
Do garnka wlewam oliwę z oliwek, tak aby przykryła dno. Podgrzewam i wrzucam posiekaną cebulę z czosnkiem. Delikatnie podsmażam, aby całość lekko się zeszkliła i dorzucam pokrojone w kostkę i obrane papryki, pomidory i cukinię. Gotuję tak długo, aż warzywa się rozgotują, sos stanie się gęsty. Dodaję ocet i przyprawy. Mieszam i blenduję na gładką masę. Próbuję, ewentualnie doprawiam i stawiam ponownie na gaz. Na malutkim gazie gotuję ajvar do momentu, aż stanie się wystarczająco gęsty.
Ten przepyszny pomidorowo-paprykowy sos możemy przełożyć do słoików i zapasteryzować je przez 20 minut. W ten sposób możemy go przechowywać bardzo długo. Smacznego!!!