Do góry

Dodatki Przepis na:

Ajvar

Ajvar

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19613

Dodano:

Odsłon: 36666

Cześć!!! Chciałabym Was dzisiaj namówić do przygotowania pysznego sosu, który pochodzi z kuchni bałkańskiej. Jest bardzo paprykowy i bardzo pomidorowy. Gęsty, esencjonalny, pachnący – idealny do mięs. Smakuje tak dobrze, że ja wyjadałam go łyżką prosto ze słoika. Można też nim posmarować kromkę chleba – smakuje równie rewelacyjnie!

Składniki

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 7 pomidorów
  • cukinia ( w tradycyjnym przepisie bakłażan)
  • 3 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 3 łyżki octu winnego
  • ew. chili
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję na pół. Te połówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni pod sam grill. Skórka się opali i będę ją mogła zdjąć.

  2. Gdy papryki siedzą w piekarniku ( aż skórka zacznie ciemnieć), ja sparzam w tym czasie pomidory i obieram ze skórki. Gorące papryki przekładam do metalowej miski i przykrywam talerzem. Zostawiam je tak na 20 minut. W ten sposób skórka zejdzie jeszcze łatwiej.

  3. Do garnka wlewam oliwę z oliwek, tak aby przykryła dno. Podgrzewam i wrzucam posiekaną cebulę z czosnkiem. Delikatnie podsmażam, aby całość lekko się zeszkliła i dorzucam pokrojone w kostkę i obrane papryki, pomidory i cukinię. Gotuję tak długo, aż warzywa się rozgotują, sos stanie się gęsty. Dodaję ocet i przyprawy. Mieszam i blenduję na gładką masę. Próbuję, ewentualnie doprawiam i stawiam ponownie na gaz. Na malutkim gazie gotuję ajvar do momentu, aż stanie się wystarczająco gęsty.

  4. Ten przepyszny pomidorowo-paprykowy sos możemy przełożyć do słoików i zapasteryzować je przez 20 minut. W ten sposób możemy go przechowywać bardzo długo.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

enigma79 19 maja 2015 Brzmi bardzo zachęcająco.Dodaję do książki i na pewno zrobię,pozdrawiam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń