Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Chciałabym Was dzisiaj namówić do przygotowania pysznego sosu, który pochodzi z kuchni bałkańskiej. Jest bardzo paprykowy i bardzo pomidorowy. Gęsty, esencjonalny, pachnący – idealny do mięs. Smakuje tak dobrze, że ja wyjadałam go łyżką prosto ze słoika. Można też nim posmarować kromkę chleba – smakuje równie rewelacyjnie!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3859
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 997
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3859
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 997
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję na pół. Te połówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni pod sam grill. Skórka się opali i będę ją mogła zdjąć.
Gdy papryki siedzą w piekarniku ( aż skórka zacznie ciemnieć), ja sparzam w tym czasie pomidory i obieram ze skórki. Gorące papryki przekładam do metalowej miski i przykrywam talerzem. Zostawiam je tak na 20 minut. W ten sposób skórka zejdzie jeszcze łatwiej.
Do garnka wlewam oliwę z oliwek, tak aby przykryła dno. Podgrzewam i wrzucam posiekaną cebulę z czosnkiem. Delikatnie podsmażam, aby całość lekko się zeszkliła i dorzucam pokrojone w kostkę i obrane papryki, pomidory i cukinię. Gotuję tak długo, aż warzywa się rozgotują, sos stanie się gęsty. Dodaję ocet i przyprawy. Mieszam i blenduję na gładką masę. Próbuję, ewentualnie doprawiam i stawiam ponownie na gaz. Na malutkim gazie gotuję ajvar do momentu, aż stanie się wystarczająco gęsty.
Ten przepyszny pomidorowo-paprykowy sos możemy przełożyć do słoików i zapasteryzować je przez 20 minut. W ten sposób możemy go przechowywać bardzo długo. Smacznego!!!