Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajvar to pasta z grillowanej papryki i bakłażanów. W zależności od dodatków może być pikantny, łagodny, kwaśny - co kto lubi. Używany na całych Bałkanach i popularny jak u nas ketchup. Podawany do mięs na ciepło, na zimno, do potraw z grilla. Zastosowań również ma tyle, co ketchup. Tu w wersji łagodnej, podany do grillowanej kolacji dla przyjaciół, nie do końca prawdziwy - ale szybki.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Papryki upiecz w całości na mocno rozgrzanym grillu, aż będą całkiem miękkie i sczernieją. Włóż do papierowej torebki i czekaj, aż ostygną. Bakłażana pokrój w kostkę,posyp obficie solą i odstaw na sito na ok. godzinę. Opłucz i osusz papierem kuchennym. Paprykę obierz ze skóry, cebulę pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć warzywa i duś na małym ogniu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. (ok. 1,5 - 2 godzin), mieszaj, aby się nie przypaliło. W połowie smażenia dodaj zczyptę przyprawy włoskiej (lub więcej, jeżeli robisz wersję ostrzejszą). Do ostrej wersji można dodać jedną czy dwie papryczki chilli - również upieczone - z pestkami lub bez, lub inne przyprawy. Ja przestudzony sos utarłem blenderem, wiadomo, leń, ale powinno się go przetrzeć przez sito. Dopraw do smaku - jeżeli trzeba. Mój ajvar poszedł od razu do konsumpcji, ale można go włożyć do słoiczków i zawekować.