Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chciałabym Was przenieść do kuchni arabskiej i zaprezentować migdałową pastę, która jest świetną alternatywą dla masła z orzeszków ziemnych. Amlou od stuleci gości w kuchni marokańskiej. Jest to połączenie prażonych migdałów, miodu i niezwykle cennego oleju arganowego. Serwuje się go jako dodatek do chrupkiego pieczywa i warzyw. Amlou idealnie łączy się także z naleśnikami oraz świeżym pieczywem. Smacznie polecam :)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 460
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1809
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 460
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1809
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Składniki
Migdały prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy migdały i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Uprażone migdały studzimy i mielimy je dokładnie w młynku lub rozdrabniaczu. Do powstałego pyłu migdałowego dodajemy olej arganowy, miód i szczyptę soli. Wszystkie składniki ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia.
Gotowe masło będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, naleśników oraz pieczywa.