Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chciałabym Was przenieść do kuchni arabskiej i zaprezentować migdałową pastę, która jest świetną alternatywą dla masła z orzeszków ziemnych. Amlou od stuleci gości w kuchni marokańskiej. Jest to połączenie prażonych migdałów, miodu i niezwykle cennego oleju arganowego. Serwuje się go jako dodatek do chrupkiego pieczywa i warzyw. Amlou idealnie łączy się także z naleśnikami oraz świeżym pieczywem. Smacznie polecam :)
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 966
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 426
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2699
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 966
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 426
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 166
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2699
Składniki
Migdały prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy migdały i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Uprażone migdały studzimy i mielimy je dokładnie w młynku lub rozdrabniaczu. Do powstałego pyłu migdałowego dodajemy olej arganowy, miód i szczyptę soli. Wszystkie składniki ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia.
Gotowe masło będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, naleśników oraz pieczywa.