Do góry

Dodatki Przepis na:

Amlou - marokańskie masło migdałowe

Amlou - marokańskie masło migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 26247

Dodano:

Odsłon: 1917

Dzisiaj chciałabym Was przenieść do kuchni arabskiej i zaprezentować migdałową pastę, która jest świetną alternatywą dla masła z orzeszków ziemnych. Amlou od stuleci gości w kuchni marokańskiej. Jest to połączenie prażonych migdałów, miodu i niezwykle cennego oleju arganowego. Serwuje się go jako dodatek do chrupkiego pieczywa i warzyw. Amlou idealnie łączy się także z naleśnikami oraz świeżym pieczywem. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 1 szklanka prażonych migdałów
  • 0,5 szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju arganowego
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Amlou - marokańskie masło migdałowe

Przygotowanie

  1. Migdały prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy migdały i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

    Uprażone migdały studzimy i mielimy je dokładnie w młynku lub rozdrabniaczu. Do powstałego pyłu migdałowego dodajemy olej arganowy, miód i szczyptę soli. Wszystkie składniki ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia.

  2. Gotowe masło będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, naleśników oraz pieczywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 07 lutego 2018 nigdy nie robilam sama, a uwielbiam. Pieknie wyglada na Twoim zdjeciu. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 lutego 2018 Musi być pyszna!A prezentuje się na tej kanapeczce idealnie:)))) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego 2018 To jest idealny pomysł, co jeszcze można zrobić z kilkoma dniami na L4 ;)
Fajne smarowidełko, kilka lat temu podobne jedliśmy będąc na krótkich wakacjach w Maroko :)
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń