Do góry

Dodatki Przepis na:

Aromatyczna karkówka z piekarnika

Aromatyczna karkówka z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 711

Karczek wieprzowy marynowany w czosnku, przyprawie do gyrosa i pieprzu młotkowanym z kolendrą jest rewelacyjny.

Składniki

  • karkówka wieprzowa 1,5 kg
  • przyprawa do gyrosa 1 łyżka
  • czosnek 4 ząbki
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz 1,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ziarenka jałowca 3 szt
  • ziele angielskie 5 sztuk
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Aromatyczna karkówka z piekarnika

Przygotowanie

  1. Ziele angielskie i ziarna jałowca rozbić w moździerzu. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

    Do miski wlać oliwę, dodać czosnek, pieprz młotkowany, przyprawę do gyrosa, zmiażdżone ziele angielskie i jałowca, wymieszać.
    Mięso umyć osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie natrzeć solą i przyprawami.

    Włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i pozostawić w lodówce na całą noc.

    Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, folię przebić igłą w kilku miejscach. Włożyć do nagrzanego do 180°C i piec około 1,5 godziny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń