Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówkę przed wrzuceniem na ruszt można natrzeć tylko solą i pieprzem, ale tym razem nie ma pójścia na łatwiznę. Każdy dobry kucharz oraz pani domu wiedzą, że podstawą smacznego, soczystego mięsa jest odpowiednia marynata. Najlepiej, gdy użyjesz świeżych ziół, jednak te suszone też spełnią swoją funkcję.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 164
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 164
Składniki
Wymieszaj sól, brązowy cukier, miód oraz ciepłą wodę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Do dużego garnka lub miski włóż mięso i zalej przygotowaną wcześniej wodą. Dodaj czosnek (pokrojony w plasterki) i gałązki ziół. Przykryj i zostaw do zamarynowania na 1-2 dni w lodówce.
Mięso powinno być przykryte marynatą, więc jeśli jest jej za mało, dolej więcej wody. Obróć mięso w trakcie marynowania 2-3 razy. Wyjmij mięso z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz, a następnie obsmaż mięso na dużej patelni z łyżką oliwy, aby włókna się zamknęły. Przełóż karkówkę do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojoną cebulą, polej oliwą zmieszaną z miodem i słodką papryką, włóż gałązki ziół i zalej winem oraz wodą. W wersji bezalkoholowej możesz użyć bulionu albo użyć więcej wody.
Włóż zamknięte naczynie żaroodporne z mięsem na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pół godziny przed upieczeniem zdejmij górną pokrywę i piecz samodzielnie, by skórka mięsa ładnie się zrumieniła. Po wyjęciu z pieca odstaw karkówkę na ok. 15 minut przed jego pokrojeniem.