Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Awanturka to pasta serowo-rybna, w tym przypadku z dodatkiem wędzonego pstrąga z Ojcowa. Pierwotnie to smarowidło do chleba robione było z sera białego i sardynek z puszki. Aktualnie jest wiele wersji - chociażby z wędzoną makrelą czy karpiem. Natomiast co do samej nazwy jest kilka wersji. Jedna z nich odnosi się do intensywnego, charakterystycznego smaku ryb, który w porównaniu z neutralnym twarożkiem „awanturuje się” na podniebieniu. Natomiast złośliwi twierdzą, że chodzi raczej o „awanturę” w żołądku, wywołaną przez tę potrawę. Przepis pochodzi z 550. odcinka programu Ewa Gotuje.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3219
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1351
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 190
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3219
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1351
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 190
Składniki
Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Dodać bryndzę i śmietanę. Wymieszać. Dorzucić kawałki wędzonej ryby i posiekany szczypiorek. Przyprawić pieprzem i delikatnie wymieszać.
Podawać na pieczywie. Udekorować szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki.