Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta popularna na bliskim wschodzie. Najczęściej serwowana i świeżymi warzywami wraz z chlebkiem pita. Podstawą baba ghanoush są bakłażany i sezam.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 189
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13341
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2632
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3789
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 189
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13341
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2632
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3789
Składniki
Piernik nagrzej do 180 stopni C. Bakłażany umyj, osusz i ponakłuwaj. Poukładaj na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piecz około 40 minut, do momentu, aż skórka stanie się cienka i lekko „przypalona”.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw bakłażany do ostygnięcia. Gdy będą zimne przekrój każdy z nich na pół, za pomocą łyżki wydrąż miąższ i przełóż do blendera. Dodaj sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini i sól. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
Pastę podawaj przystrojoną owocami granatu, natką pietruszki i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Wierzch polej oliwą.