Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Własnoręcznie przygotowany chrzan wielkanocny może zagościć na Twoim świątecznym stole. Choć podczas tarcia korzenia możesz wylać kilka łez, zdecydowanie warto! Przede wszystkim masz do dyspozycji słoiczki świeżego i zdrowego chrzanu o ostrym posmaku, bez zbędnych dodatków czy chemii. Doprawisz go też według własnych upodobań.
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1710
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 205
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 509
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 474
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1710
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 205
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 509
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 474
Składniki
Aby korzenie chrzanu nie podrażniały Twoich oczu podczas tarcia, możesz włożyć je na godzinę do miski z zimną wodą. Otwórz też okno w kuchni.
Obierz korzenie chrzanu ze skórki i dokładnie umyj. Pamiętaj o tym, aby usunąć też wszelkie uszkodzenia i przebarwienia.
Zetrzyj chrzan na tarce o drobnych oczkach. Możesz go też pokroić w drobne kostki, a następnie umieścić w pojemniku blendera i posiekać z jego pomocą. Opcjonalnie korzenie chrzanu umieść w innym urządzeniu, które drobno ściera twarde warzywa, np. malakser z odpowiednią nakładką. Pamiętaj jednak o tym, że zarówno sok, jak i wiórki trzeba ze sobą połączyć. Wtedy chrzan będzie miał intensywny, ostry smak.
Przełóż starty chrzan do miski, a następnie dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj całość, a następnie dodaj wrzącą wodę, aby wiórki napęczniały.
Jeśli chcesz załagodzić smak, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Przełóż chrzan do małych słoiczków i przechowuj w lodówce. Przed użyciem zamieszaj.