Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bagietki czosnkowe pszenno-żytnie, idealne na kolację, takie pieczywo u mnie zawsze ma wzięcie. Po co kupować gotowce, jak można upiec samemu i to sto razy lepsze. Z poniższego przepisu wyszły 4 duże bagietki pieczone na formach do bagietek. Zachęcam, bo warto.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5260
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17166
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2491
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4674
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5260
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17166
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2491
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4674
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski lub misy robota wsypać mąki, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub podsypać mąką. Ciasto rzucić kilka razy o blat. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki, które odkładamy na formy do bagietek lub na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia w ten sposób, żeby zrobić z niego takie rynienki. Bagietki naciąć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 15 minut. Mają się podpiec. Następnie wyjąć bagietki z piekarnika i lekko wystudzić. Każdą bagietkę naciąć w tych samych miejscach i do każdego nacięcia wsmarować masło czosnkowe. To co zostanie na górze na końcu rozsmarować na całą bagietkę .Ponownie bagietki włożyć do piekarnika na ok. 5-10 minut do zrumienienia. Najlepsze są na ciepło. SMACZNEGO!!!