Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bagietki czosnkowe pszenno-żytnie, idealne na kolację, takie pieczywo u mnie zawsze ma wzięcie. Po co kupować gotowce, jak można upiec samemu i to sto razy lepsze. Z poniższego przepisu wyszły 4 duże bagietki pieczone na formach do bagietek. Zachęcam, bo warto.
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski lub misy robota wsypać mąki, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub podsypać mąką. Ciasto rzucić kilka razy o blat. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki, które odkładamy na formy do bagietek lub na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia w ten sposób, żeby zrobić z niego takie rynienki. Bagietki naciąć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 15 minut. Mają się podpiec. Następnie wyjąć bagietki z piekarnika i lekko wystudzić. Każdą bagietkę naciąć w tych samych miejscach i do każdego nacięcia wsmarować masło czosnkowe. To co zostanie na górze na końcu rozsmarować na całą bagietkę .Ponownie bagietki włożyć do piekarnika na ok. 5-10 minut do zrumienienia.
Najlepsze są na ciepło.
SMACZNEGO!!!
Nie ma to jak morskie ryby... Ale i pstrąg, szczególnie z grilla - dobra rzec...
Odsłon: 6537
Polecam przepyszny smakołyk lub dodatek,chrupiący i aromatyczny ,można podawa...
Odsłon: 1779
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2666
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 46
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 186
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 44
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2666
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 46
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 186
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 44
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski lub misy robota wsypać mąki, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub podsypać mąką. Ciasto rzucić kilka razy o blat. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki, które odkładamy na formy do bagietek lub na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia w ten sposób, żeby zrobić z niego takie rynienki. Bagietki naciąć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 15 minut. Mają się podpiec. Następnie wyjąć bagietki z piekarnika i lekko wystudzić. Każdą bagietkę naciąć w tych samych miejscach i do każdego nacięcia wsmarować masło czosnkowe. To co zostanie na górze na końcu rozsmarować na całą bagietkę .Ponownie bagietki włożyć do piekarnika na ok. 5-10 minut do zrumienienia. Najlepsze są na ciepło. SMACZNEGO!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Mielonka turystyczna.
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Mielonka turystyczna.
Bardzo smaczna wieprzowa mielonka turystyczna, prosta w zrobieniu, idealna do...
Odsłon: 1729
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 529