Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bagietki czosnkowe pszenno-żytnie, idealne na kolację, takie pieczywo u mnie zawsze ma wzięcie. Po co kupować gotowce, jak można upiec samemu i to sto razy lepsze. Z poniższego przepisu wyszły 4 duże bagietki pieczone na formach do bagietek. Zachęcam, bo warto.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22419
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14447
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4462
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43561
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 558
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 530
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22419
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14447
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4462
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43561
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 558
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 530
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski lub misy robota wsypać mąki, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub podsypać mąką. Ciasto rzucić kilka razy o blat. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki, które odkładamy na formy do bagietek lub na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia w ten sposób, żeby zrobić z niego takie rynienki. Bagietki naciąć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 15 minut. Mają się podpiec. Następnie wyjąć bagietki z piekarnika i lekko wystudzić. Każdą bagietkę naciąć w tych samych miejscach i do każdego nacięcia wsmarować masło czosnkowe. To co zostanie na górze na końcu rozsmarować na całą bagietkę .Ponownie bagietki włożyć do piekarnika na ok. 5-10 minut do zrumienienia. Najlepsze są na ciepło. SMACZNEGO!!!