Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, tradycyjne bajgle drożdżowe z makiem lub sezamem - z Moich Wypieków
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 459
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4350
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3595
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 459
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4350
To mój ulubiony tort. Chociaż sprawia wrażenie, nie jest aż tak bardzo pracoc...
Odsłon: 3595
Składniki
Drożdże rozrabiam z łyżeczką cukru i odrobiną letniej wody. Odstawiam na chwilę, aż zaczną pracować i pojawi się na powierzchni pianka. W dużym naczyniu mieszam przesianą mąkę, sól, rozczyn i pozostałą wodę. Wyrabiam do utrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce i czekam, aż podwoi objętość.
Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 10 części. Formuję kulki, delikatnie przyklepuję i palcem wykręcam na środku dziurę. Delikatnie rozszerzam. Przygotowane bajgle odkładam na oprószoną mąką powierzchnię i pozostawiam na niecałą godzinę.
W tym czasie zagotowuję w szerokim garnku wodę, dodaję szczyptę soli i łyżkę cukru. Łyżką cedzakową nakładam kolejno bajgle i gotuję około 2 minut z każdej strony. Układam na folii do osuszenia. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam bajgle /piekę na 2 tury/, smaruję jajem rozkłóconym z mlekiem i posypuję makiem lub sezamem. Piekę przez 12-15 minut do zezłocenia. Studzę na kratce.