Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, tradycyjne bajgle drożdżowe z makiem lub sezamem - z Moich Wypieków
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 804
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 117
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 142
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 804
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 56
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 117
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 142
Składniki
Drożdże rozrabiam z łyżeczką cukru i odrobiną letniej wody. Odstawiam na chwilę, aż zaczną pracować i pojawi się na powierzchni pianka. W dużym naczyniu mieszam przesianą mąkę, sól, rozczyn i pozostałą wodę. Wyrabiam do utrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce i czekam, aż podwoi objętość.
Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 10 części. Formuję kulki, delikatnie przyklepuję i palcem wykręcam na środku dziurę. Delikatnie rozszerzam. Przygotowane bajgle odkładam na oprószoną mąką powierzchnię i pozostawiam na niecałą godzinę.
W tym czasie zagotowuję w szerokim garnku wodę, dodaję szczyptę soli i łyżkę cukru. Łyżką cedzakową nakładam kolejno bajgle i gotuję około 2 minut z każdej strony. Układam na folii do osuszenia. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam bajgle /piekę na 2 tury/, smaruję jajem rozkłóconym z mlekiem i posypuję makiem lub sezamem. Piekę przez 12-15 minut do zezłocenia. Studzę na kratce.