Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baleron wieprzowy z karkówki wieprzowej zrobiony w wołowej kątnicy, wędzony i parzony.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 836
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 112
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 836
Składniki
Peklowanie: Wodę zagotowujemy z pokrojonymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po zagotowaniu nakrywamy przykrywką i parzymy około 20 minut, potem studzimy. Po ostudzeniu cedzimy przez sitko, dolewamy zimnej wody do 1 litra, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy. Wymyty, osuszony karczek dopasowujemy tak żeby wszedł do kątnicy, chodzi tu o to żeby średnicę kawałka karczku dopasować do średnicy kątnicy. Mięso umieszczamy w pojemniku, robimy nastrzyk i zalewamy zimną zalewą do zakrycia mięsa. Peklujemy 4-5 dni.
Nadziewanie: Wymoczoną kątnicę nadziewamy na plastikową rurę (fi 110 mm) o dopasowanej średnicy. Nadziewamy kątnicę przepuszczając kawałek karczku przez rurę. Lekko zawiązujemy i moczymy około 1 minutę w gorącej wodzie żeby kątnica się obkurczyła. Po tym procesie osznurowujemy przędzą wędliniarską i wieszamy na kiju w celu obsuszenia w temperaturze pokojowej na kilka godzin.Można przewiać powietrzem używając wentylatora, po godzinie z każdej strony.
Wędzenie: Osuszony baleron wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza do odpowiedniego koloru.
Po uwędzeniu parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do uzyskania wewnątrz temperatury 70 stopni. Smacznego !!!