Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baleron wieprzowy z karkówki wieprzowej zrobiony w wołowej kątnicy, wędzony i parzony.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10759
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10759
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Składniki
Peklowanie: Wodę zagotowujemy z pokrojonymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po zagotowaniu nakrywamy przykrywką i parzymy około 20 minut, potem studzimy. Po ostudzeniu cedzimy przez sitko, dolewamy zimnej wody do 1 litra, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy. Wymyty, osuszony karczek dopasowujemy tak żeby wszedł do kątnicy, chodzi tu o to żeby średnicę kawałka karczku dopasować do średnicy kątnicy. Mięso umieszczamy w pojemniku, robimy nastrzyk i zalewamy zimną zalewą do zakrycia mięsa. Peklujemy 4-5 dni.
Nadziewanie: Wymoczoną kątnicę nadziewamy na plastikową rurę (fi 110 mm) o dopasowanej średnicy. Nadziewamy kątnicę przepuszczając kawałek karczku przez rurę. Lekko zawiązujemy i moczymy około 1 minutę w gorącej wodzie żeby kątnica się obkurczyła. Po tym procesie osznurowujemy przędzą wędliniarską i wieszamy na kiju w celu obsuszenia w temperaturze pokojowej na kilka godzin.Można przewiać powietrzem używając wentylatora, po godzinie z każdej strony.
Wędzenie: Osuszony baleron wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza do odpowiedniego koloru.
Po uwędzeniu parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do uzyskania wewnątrz temperatury 70 stopni. Smacznego !!!