Do góry

Dodatki Przepis na:

Bardzo leniwe kopytka

Bardzo leniwe kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 920 Ocena: 6438

Dodano:

Odsłon: 806

Macie ochotę na bardzo leniwe kopytka ? Tak przygotowane kopytka są gotowe w zaledwie piętnaście minut i takim sposobem mamy szybki pyszny obiad. Oczywiście kopytka są dla ludzi którzy je bardzo lubią ale myślę że większość ludzi lubi tak zwane kluchy ziemniaczane z mąką. Ja akurat przygotowałam je z ziemniaków młodych które pozostały mi z wczorajszego obiadu a że żal wyrzucić ziemniaki bo nie są jeszcze tanie to zrobiłam kopytka na szybko ale to już podam w opisie.

Składniki

  • 680 g ziemniaków z dnia poprzedniego,
  • 1 kacze jajko,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bardzo leniwe kopytka

Przygotowanie

  1. Z garnka utłuczone ziemniaki przełożyć do miski, wbić całe jajko oraz wsypać mąkę. Całość dokładnie wyrobić ręką ugniatając aby nie było grudek z ziemniaków, wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, można podsypać małą garść mąki i nadal wyrabiać, ciasto jest delikatne i lekko klejące ale takie ma być.

  2. Gdy mamy już dokładnie wyrobione ciasto ziemniaczane z mąką wtedy na stolnicę wysypać mąkę przełożyć całe przygotowane ciasto podzielić je na dwie części i każdą zrolować za pomocą rąk, zrobić ozdobny wzorek nie koniecznie. A następnie pokroić w dowolnej wielkości kopytka, w międzyczasie wstawić osoloną wodę aby się zagotowała.

  3. Jak woda się zagotuje zmniejszyć ogień i wkładać po kilka sztuk kopytek w zależności od wielkości garnka, lekko zamieszać aby nie przystały do dna garnka. Gdy już kopytka wypłyną na wierzch pogotować je na wolnym ogniu dwie minuty. Ugotowane wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

  4. Gotowe jeszcze gorące kopytka podałam ze skwarkami usmażonymi z boczku wędzonego parzonego a do popicia była zimna maślanka. Z podanych składników danie jest dla trzech osób jeżeli ktoś ma więcej osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników. Kopytka można podać z ulubionym sosem jak również z gulaszem, my jednak wolimy ze skwarkami. Wychodzą tak mięciutkie że aż rozpływają się w ustach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 maja Na leniwą sobotę mogą być leniwe ;p
Pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń